Stevia GYIK

Mi a stevia?

A stevia rebaudiana egy gyógynövény, mely Paraguay és Brazília vad területeink nő. A levelekben található glikozid intenzív édes ízt kölcsönöz a növénynek egyedülivé téve ezt a fajt a több, mint 300 stevia közül. Az indiánok már évszázadok óta édesítik ezzel a növénnyel a teájukat, de a nyugati világ csak 1887-től ismeri, amikor Bertoni leírta a növényt.
 

Stevia

Hol használják a sztíviát a világon?

Ma már a világ számos országában elérhető: a Japánoknál a legelterjedtebb, de találkozhatunk vele Dél-amerikában, Dél-Koreában, Európában, Ausztráliában és Észak-Amerikában is.
 

Mi az FDA véleménye a sztíviáról?

Az FDA sokáig harcolt a stevia forgalomba hozatala ellen, de miután kutatások igazolták a növény ártalmatlanságát és biztonságát, a szervezet kénytelen volt elismerni mint étrend kiegészítőt.
 

Hol termesztik a sztíviát?

Főként Paraguayban, Brazíliában, Japánban és Kínában. De találunk Mexikóban, Észak-Angliában is stevia ültetvényeket.
 

Biztonságos?

A sztíviát már évszázadok óta biztonságosan használják a dél-amerikai indiánok. Tesztek tucatjai igazolták ártalmatlanságát. tehát nincs mitől tartani, a stevia nem toxikus, használata teljesen biztonságos.
 

A sztíviával helyettesíthetjük a cukrot egy diétában?

Igen. A finomított cukorral ellentétben a sztíviának rengeteg jótékony hatása ismert, többek között nullkalóriás volta és 0-ás glikémiás indexe miatt kiválóan alkalmazható mind a cukorbeteg, mind más diétákban.
 

Mennyire édes a stevia?

A stevia levelek intenzitása 10-15-szor erősebb, mint a finomított cukoré, de a kivonatai akár 2-300-szor is édesebbek lehetnek. Ezért fontos, hogy vigyázzunk vele, mert csak nagyon kis mennyiség kell belőle az édes íz eléréséhez.
 

Használhatom sütéshez és főzéshez is?

Természetesen. A stevia hő stabil, szerkezete nem esik szét hevítés során, így a forró ételeket is megédesíthetjük vele. Ugyanakkor csak egy esetben nem helyettesíthetjük vele a cukrot: ha a cukor karamellizáló tulajdonságára van szükségünk. A stevia nem karakterizálható.

Sztíviás termékek

Éden prémium Steviatabletta 200 db

Éden prémium Stevia tabletta 200 db

Az Éden prémium Stevia tabletta nagyjából 50-szer édesebb a cukornál, teljesen mellékízmentes növényi édesítő.

Ár: 1590 Ft
Megnézem
Újdonság

Vitaking Stevia tabletta150 db

Vitaking Stevia tabletta 150 db

A stevia tabletta szteviol glikozid (a stevia édes ízét adó növényi vegyület) alapú asztali édesítőszer.

Ár: 1390 Ft
Megnézem
Még nem érkezett értékelés. Légy te az első!