A stevia megjelenési formái

A stevia rengeteg formában kapható ma már. Attól függően választhatunk belőlük, hogy mennyire intenzív édességre vágyunk: a fehér porok a legédesebbek. Az egyes formák más-más célra jók, így jobb, ha több formában is beszerezzüka növényt. A cukor minden esetben helyettesíthető a sztíviával, csak arra kell figyelnünk, hogy sokkal kisebb mennyiséget használjunk belőle.
 

Stevia

Friss stevia levelek

A stevia gyógynövénynek ez a legtermészetesebb, finomítatlan állapota. A levél szétrágásával hosszantartó édes ízt fogunk érezni a szánkba, mely leginkább a medvecukorra emlékeztet. A leveleket frissen a teákba dobva édesítőszerként használhatjuk. Ha megszárítjuk őket, akkor jóval intenzívebb ízük lesz.
 

Szárított levelek

Ahhoz, hogy felszabadíthassuk a stevia levél intenzív édes ízét, ahhoz a szárított leveleket össze kell morzsolni vagy törni. A szárított levél jóval édesebb, mint a friss, így ilyen formában a gyógyteákban használhatjuk. A szárított stevia levelekhez különböző nagyságú filterekben juthatunk hozzá, de van, hogy finomra őrölve árulják. E zöldes színű morzsolt anyagot fel lehet használni a legkülönbözőbb ételek és italok, a kávénk, almaszószok és gabonák édesítésére. Gyógyteakeverékekhez is hozzáadhatjuk. Leginkább a medvecukorra jellemző az íze, de felismerhető benne a fahéj és a gyömbér illata is.
 

A stevia kivonata

Japánban ez a legelterjedtebb formája a sztíviának. Fehér por formájában így akár 2-300-szor is édesebb lehet a hagyományos cukornál. A fehér por a sztívi levél édes glikozidjait tartalmazza. Természetesen nem minden stevia por ugyanaz: ízük, édességük és áruk is eltér márkánként. A kifinomult és magas minőségű stevia kivonat természetesen drágább, de ezek tisztábbak is és nincs utóízük.
 

Folyékony koncentrátum

A sztíviából készült szirup sokféle étel ízét erősítheti. Előállítása többféleképpen történik. De mi magunk is elő tudjuk állítani, ha a fehér por koncentrátumot vízzel felkeverjük és egy kis grapefruitmag kivonattal tartósítunk.

Sztíviás termékek

Éden Prémium Steviacsepp 50 ml

Éden Prémium Stevia csepp 50 ml

A Stevia egy dél-amerikai gyógynövény, mely természetéből eredendően édes. A világ minden táján széles körben használják édesítésre (a tiszta kivonatok 30-300-szor édesebbek a nádcukornál).

Ár: 1985 Ft
Megnézem

Éden prémium Steviatabletta 200 db

Éden prémium Stevia tabletta 200 db

Az Éden prémium Stevia tabletta nagyjából 50-szer édesebb a cukornál, teljesen mellékízmentes növényi édesítő.

Ár: 1590 Ft
Megnézem
Újdonság

Dr. Chen Stevia levélszárított 20 g

Dr. Chen Stevia levél szárított 20 g

Készíthetünk belőle teát, édesítés céljából hozzáadhatjuk gyümölcslevesekhez, kompótokhoz. 

Ár: 1320 Ft
Megnézem
Még nem érkezett értékelés. Légy te az első!