A stevia megjelenési formái

A stevia rengeteg formában kapható ma már. Attól függően választhatunk belőlük, hogy mennyire intenzív édességre vágyunk: a fehér porok a legédesebbek. Az egyes formák más-más célra jók, így jobb, ha több formában is beszerezzüka növényt. A cukor minden esetben helyettesíthető a sztíviával, csak arra kell figyelnünk, hogy sokkal kisebb mennyiséget használjunk belőle.
 

Stevia

Friss stevia levelek

A stevia gyógynövénynek ez a legtermészetesebb, finomítatlan állapota. A levél szétrágásával hosszantartó édes ízt fogunk érezni a szánkba, mely leginkább a medvecukorra emlékeztet. A leveleket frissen a teákba dobva édesítőszerként használhatjuk. Ha megszárítjuk őket, akkor jóval intenzívebb ízük lesz.
 

Szárított levelek

Ahhoz, hogy felszabadíthassuk a stevia levél intenzív édes ízét, ahhoz a szárított leveleket össze kell morzsolni vagy törni. A szárított levél jóval édesebb, mint a friss, így ilyen formában a gyógyteákban használhatjuk. A szárított stevia levelekhez különböző nagyságú filterekben juthatunk hozzá, de van, hogy finomra őrölve árulják. E zöldes színű morzsolt anyagot fel lehet használni a legkülönbözőbb ételek és italok, a kávénk, almaszószok és gabonák édesítésére. Gyógyteakeverékekhez is hozzáadhatjuk. Leginkább a medvecukorra jellemző az íze, de felismerhető benne a fahéj és a gyömbér illata is.
 

A stevia kivonata

Japánban ez a legelterjedtebb formája a sztíviának. Fehér por formájában így akár 2-300-szor is édesebb lehet a hagyományos cukornál. A fehér por a sztívi levél édes glikozidjait tartalmazza. Természetesen nem minden stevia por ugyanaz: ízük, édességük és áruk is eltér márkánként. A kifinomult és magas minőségű stevia kivonat természetesen drágább, de ezek tisztábbak is és nincs utóízük.
 

Folyékony koncentrátum

A sztíviából készült szirup sokféle étel ízét erősítheti. Előállítása többféleképpen történik. De mi magunk is elő tudjuk állítani, ha a fehér por koncentrátumot vízzel felkeverjük és egy kis grapefruitmag kivonattal tartósítunk.

Sztíviás termékek

Éden prémium Steviatabletta 200 db

Éden prémium Stevia tabletta 200 db

Az Éden prémium Stevia tabletta nagyjából 50-szer édesebb a cukornál, teljesen mellékízmentes növényi édesítő.

Ár: 1590 Ft
Megnézem
Újdonság

Vitaking Stevia tabletta150 db

Vitaking Stevia tabletta 150 db

A stevia tabletta szteviol glikozid (a stevia édes ízét adó növényi vegyület) alapú asztali édesítőszer.

Ár: 1390 Ft
Megnézem
Még nem érkezett értékelés. Légy te az első!