Hogyan hat a kóladió-kivonat

A kóladió főként koffeintartalma révén stimulánsként hat a központi idegrendszerre. A koffein, tudományos nevén 1,3,7-trimethilxanthine, a legelterjedtebb serkentőszer a világon, amely a kávéban, kakaóban, teában, guaranában és számos élelmiszer készítményben, gyógyszerben, étrend kiegészítőben megtalálható. Az emberek 90%-a rendszeresen fogyaszt koffeint, hogy serkentse magát, fenntartsa éberségét, fokozza teljesítményét. A koffeint az 1820-as években izolálták a kávébabból, mesterséges formája szagtalan és keserű fehér por. Fontos tudni, hogy túl sok koffein fogyasztása egészségtelen lehet, magas vérnyomást, álmatlanságot, remegést és gyomorbántalmakat okozhat. Ezen kellemetlen tünetek elkerülése végett a koffeinbevitelt érdemes naponta 250 milligramm alatt tartani. Ennél kisebb mennyiség az emberek 80%-ánál semmilyen kellemetlenséget nem okoz.

A koffein szájon át bevéve a gyomorból és a vékonybélből a véráramba jut, áthatol a véragygáton és mintegy 15 perc alatt hatni kezd. Az adenozin neurotranszmitter működésébe beavatkozva a koffein elnyomja annak hatását, így stimulálja a központi idegrendszer működését. Időlegesen éberséget, nagyobb szellemi teherbírást eredményez, megszünteti a fáradtság és az álmosság érzését. A koffein körülbelül 5-6 óra alatt ürül ki a szervezetből.

A kóladió-kivonat másik fontos alkaloidja a teobromin, szintén pszichoaktív szer, amely a koffeinhez hasonló, de annál enyhébb és kissé eltérő hatásokkal rendelkezik. A teobromin egyszerre ér el energetizáló és az agyat megnyugtató érzetet. Ellazítja a simaizmokat, ennek révén légzéskönnyítő hatása is van. A koffeintól eltérően a vérnyomásra enyhén csökkentőleg hat, a gyomor és belek izomzatának lazításával könnyíti az emésztést is.

A kóladió-kivonatban a koffeint és a teobromint egyszerre találjuk meg, méghozzá pont a megfelelő arányban. Így a kettő kölcsönhatásának köszönhető az az eufóriát okozó, élénkítő, hangulatjavító és éhséget csökkentő hatás, amelyet ez a gyógynövénykészítmény kifejt.

 

Sztíviás termékek

Éden prémium Steviatabletta 200 db

Éden prémium Stevia tabletta 200 db

Az Éden prémium Stevia tabletta nagyjából 50-szer édesebb a cukornál, teljesen mellékízmentes növényi édesítő.

Ár: 1590 Ft
Megnézem
Újdonság

Vitaking Stevia tabletta150 db

Vitaking Stevia tabletta 150 db

A stevia tabletta szteviol glikozid (a stevia édes ízét adó növényi vegyület) alapú asztali édesítőszer.

Ár: 1390 Ft
Megnézem
Még nem érkezett értékelés. Légy te az első!